Felforr a víz? A vízpumpa is lehet hibás!

A régebbi kiadású autóknál gyakori jelenség, hogy felforr a hűtővíz. Erre a leggyakrabban a nyári nagy melegben kerül sor, vagy akkor, ha dugóban állunk, járatjuk a motort, de az autó nem vagy alig halad előre. Ilyenkor bekapcsol a ventillátor, mely a megfelelő hőmérsékletűre hűti a hűtővizet. A ventillátor kapcsolójának meghibásodása esetén sajnos az is előfordul, hogy a ventillátor nem kapcsol be, így az út szélére húzódva kell megvárnunk, míg a víz lehűl, és újra elindulhatunk. Hogy ez ne következzen be, úgy küszöbölhetjük ki, ha beszerelünk egy ventillátor kapcsolót a műszerfalba, és amikor látjuk, hogy közelít a forrásponthoz a hűtővíz hőmérséklete, mechanikusan, kézzel bekapcsoljuk a ventillátor kapcsolót.

A gyakori hűtővíz felforrás hátterében a vízpumpa meghibásodása is állhat, amelynek megjavítása sok esetben nem lehetséges, érdemesebb inkább lecserélni. Ma már az autóalkatrészekhez könnyen hozzájuthatunk akár üzletben, akár az internetről szerezzük be azokat, számos webáruház is kínál jó minőségű autóalkatrészeket.

Persze egy régi autónál mindig érdemes átgondolni, megéri-e még a javítás és az alkatrészek árát az autóra költeni, nem járunk-e jobban, ha eladjuk meglévő autónkat, és veszünk egy jobb állapotban lévőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.