Fogyás gyomorhuruttal


fogyás gyomorhuruttal

Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » Az idült gyomorhurut étrendje Idült gyomorhurutnál panaszok esetén a folyékony-pépes diétát alkalmazzuk.

Nyugalmi szakaszban a rost- fűszer- és zsírszegény étrendet, ügyelve arra, hogy mind a mechanikus, mind a vegyi ingerektől óvjuk a gyomor nyálkahártyáját. Ennek érdekében ügyeljünk az étel hőmérsékletére, a gyakori, kisebb mennyiségű étkezésekre és arra, hogy fogyás gyomorhuruttal beteg az ételt jól megrágva, lassan egyék.

Testsúly csökkentése gyógyteákkal

Figyelemmel kell lenni a gyomorsav-viszonyokra is. Gyomorsavtúltengés esetén fogyás gyomorhuruttal rost- és fűszerszegénység a diéta jellemzője.

Tartózkodjék a beteg a sok pörzsanyagot tartalmazó sültektől, füstölt vagy pácolt húsoktól.

fogyás gyomorhuruttal

Az étrend minden-nap tartalmazza a savcsökkentő élelmiszerek valamelyikét. Sav-csökkentő hatással rendelkezik a tej, a tejszín, a lágy tojás, a keksz, a kétszersült, a burgonya, a dió, a mogyoró és a mandula. Gyomorsavhiánynál a betegeknek lehetőleg ne adjunk nyers ételeket, mivel a gyomornedv csíraölő hatása kevésbé érvényesül.

fogyás gyomorhuruttal

A beteg diétáját a finom felaprózás, kellő ideig tartó hőhatás és a gyenge fűszerezés jellemzi. Olyan ételeket adjunk, amelyek serkentik a gyomorsav-elválasztást.

fogyás gyomorhuruttal

Ilyenek az aludttej, joghurt, kefír, citrom, paradicsom, gyümölcslevek. Tartózkodni kell minden túlfűszerezett, jégbe hűtött vagy túl forró ételtől, italról. Az élvezeti szerek közül a gyengére főzött tea megengedett.

fogyás gyomorhuruttal

A feketekávé és az alkohol, mindenekelőtt a tömény italok, a gyomornyálkahártyát izgató hatásuk miatt károsak. Forrás: Betegségek diétái.

fogyás gyomorhuruttal