Welcome

Játék webáruházak és keresőoptimalizálás

A hazai e-kereskedelem területén a játék webáruházak kiemelkedően teljesítenek és a keresőoptimalizálás területén is igen aktívak. Mutatunk néhány példát.

A hazai webáruházak közül egyes szegmensek sokkal előrébb tartanak, mint mások. Ilyenek a játék webáruházak is. Ennek okai összetettek, de vélhetően az elsődleges ok, hogy a teljes kereskedelemben a játékok online keresedelmi aránya kimagasló. Magyarán szólva a teljes játék piacon nagyjából 20-25%-ot már az online vásárlás adja.

Ennek oka vélhetően a célközönségben rejlik. Játékot elsősorban nők vásárolnak, akik amúgy is nagy hajlandóságot mutatnak az e-vásárlásra.

Az jól látszik, hogy a hazai online játékpiac és a webáruházak komoly erőforrásokat fordítanak a keresőoptimalizálásra is. És nem csak a nagy webáruházak. A vesszoparipa.hu egy nemrég indult fajáték webáruház, tehát a piacnak csak egy kis szeletét célozza csupán, ám jól látszik például a fém-építőjáték kategóriaoldalon, hogy a kategóriaoldalak kapnak egy kis leírást, ami SEO szempontból kifejezetten előnyös.

De hozhatnánk más példákat is. Igen gyakori, hogy a játék webáruházak kedvezményekkel ösztönzik a látogatókat és vásárlókat a vélemények írására. Ezzel növelik az egyedi tartalom mennyiségét, ami szintén kedvező keresőoptimalizálási szempontból.

Szintén gyakori, hogy a játék webáruházak blogot indítanak, ahol már játék kritikák is olvashatóak, vagy aktuális témába vágó hírek.

A társasjátékok piacán is komoly verseny bontakozik ki. Ezen a téren három oldalt emelnék ki. Az egyik a Gémklub, ami a társasjáték területén igen komoly brandértékkel rendelkezik. Az oldal SEO értéke a kora, a sok régi link, és a rengeteg felhasználói vélemény, hozzászólás.

A másik oldal a szellemlovas, ami szintén régi oldalnak tekinthető és értékét a felhasználói kritikák, esetenként részletes játékbemutatók jelentik.

A harmadik példa a tarsasbolt.hu oldal, ami a társasjáték piacon a legigényesebb termékoldallal rendelkezik. A webáruházaknál megszokott tartalman túl részletes játékleírás található az oldalon, de megtaláljuk az adott játékok játékszabályát, ha van akkor videót az adott termékről, és rengeteg egyéb hasznos információt a társasjátékokról. Érdemes megnézni például a Dixit társasjáték termékoldalát, ami tökéletes példája a SEo szempontból jól kivitelezett termékoldalnak.

Természetesen a klasszikus keresőoptimalizáláson túl egyéb marketingcsatornákat is aktívan használnak ezek az oldalak (Adwords, Facebook, Remarketing, stb.).

A hazai játékpiac 35-40 milliárd forintot tesz ki, ennek nagyjából 20%-a, azaz 7-8 milliárd, már online kerül értékesítésre.