Welcome

Újabb kihívások várnak a keresőoptimalizálásra 2016-ban

2016 újabb fordulatot hozhat a keresőoptimalizálásban. Ismét mérföldkőhöz érkeztünk.

Van néhány olyan dátum a keresőoptimalizálásban, amely alapvetően újraírja a játékszabályokat. Nem akarok a múltba merengeni. Elegendő, ha 5 évre visszatekintünk.

A minőség kora

2011 ugyanis a Panda algoritmus elindításának éve volt. Mi ez a Panda algoritmus és miért hozott változást? Ahogy a Google megfogalmazta abban az időben nagyon sok visszajelzést kaptak, hogy találati listájuk rossz minőségű, ugyanakkor saját elemzéseik azt mutatták, hogy a találati lista relevanciája erős. Magyarán a relevancia nem függött össze a minőséggel. Miért? Azért mert létrejöttek, az un. tartalomfarmok, amelyek erős kulcsszavas, gyakran másolt tartalmakkal értek el jó helyezéseket, de maguk az oldalak gyenge minőségűek voltak.

Erre született meg a Panda algoritmus, amit először Farmer-algoritmusnak hívtak, hiszen  elsődlegesen a tartalomfarmok ellen kívánt fellépni.

Ez mérföldkő volt a keresőoptimalizálásban, mert innentől elindul egy olyan folyamat, amelynek eredményeként egyre inkább a minőség került a Google fókuszába. Ez a folyamat ma is tart, és egyre erősödik. 2011 óta a minőségi tartalom korát éljük a keresőoptimalizálásban.

A Linkprofil

2012 a Pingvin éve volt. A következő kihívás, amivel a Google szembesült az volt, hogy találati listája könnyen manipulálható erősen kulcsszavas linkekkel. A katalóguslinkekkel bárki bekerülhetett a találati lista első tíz helyére. Ez pedig ismét a minőségi tartalmakat tolta hátrébb.

Erre született megoldásként a Pingvin algoritmus, amely a linképítésben hozott új korszakot. A Google Pingvin algoritmusa azonban félresikerült. A z algoritmus ugyanis nem tudta igazán hatékonyan kiszűrni az egyéb manipulált linkeket és kissé óvatosnak bizonyult, így továbbra is lehetett katalóguslinkekkel előrébb jutni, ha a horgonyszöveget ügyesen választották meg.

Ráadásul sok oldal kapott büntetést, amelyből később nem tudtak felállni, hiába tisztították a linkprofiljukat. Még nagyobb probléma volt a negatív SEO megszületése, azaz, hogy linképítéssel a konkurencia oldalait is tönkre lehetett tenni.

A Pingvin új korszakot hozott, de egyben kudarc is volt a Google számára, mert sok kritika érte a Pingvin algoritmus.

A mobil algoritmus

A harmadik korszak a mobil algoritmus éve volt. A mobil keresések meghaladták az asztali keresések számát, és ezzel párhuzamosan a Google megalkotta a mobil algoritmus, amellyel a mobilbarát oldalak előnyhöz jutottak a nem mobilbarát oldalakkal szemben. Ez ismét komoly változás volt a keresőoptimalizálásban, de nem igényel igazán új hozzáállást

2016 az új Pingvin és a mesterséges intelligencia éve

És hogy miben hozhat újat a 2016-os év? Nos, úgy tűnik ez az év lesz az, amikor megszületik a Pingvin algoritmus új generációja, amely mesterséges intelligencia kutatásain alapuló gépi tanulásra építhet. Ha sikerül, az ismét teljesen újrarendezheti a keresőoptimalizálás és a linképítés témakörét. A komplex keresőoptimalizálásé lesz a főszerep.

Talán valóban leáldozik a spam linkeknek, ahogy a Panda algoritmus a gyenge színvonalú tartalmakat irtotta ki. Ne várjuk, azonnali és gyors hatást, inkább lépéséről –lépésre haladás várható de azt gondolom ,ez hasonlóan sikeres lesz, mint a Panda algoritmus volt a színvonal terén.

Új játék kezdődik, a keresőoptimalizálásban is a minőségen és a szakértelmen lesz a hangsúly.