Diéta okostányér, TEHETSZ Blog


Egészségünk Táplálkozás Okostányérról jó étvággyal A legutóbbi táplálkozási ajánlás 30 évvel ezelőtt látott napvilágot, a naponta elfogyasztani javasolt élelmiszercsoportokat akkor még a bennük található tápanyagok szerint adta meg. Sokak számára ez kevéssé volt érthető, hiszen amikor asztalhoz ülünk, nem fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt fogyasztunk, hanem az ezeket tartalmazó élelmiszereket, tehát húst, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut.

diéta okostányér 6+ 1 diéta

Az új ajánlás viszont a tányért idéző kördiagramon, az úgynevezett Okostányéron már az élelmiszercsoportokat, illetve ezeknek egymáshoz viszonyított helyes arányát és adagját szemlélteti. Közérthetően megfogalmazott és könnyen követhető tanácsokkal is ellátják az egészségtudatos táplálkozásra törekvőket, mint például, hogy naponta legalább egyszer együnk teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt, és ebből legalább egyszer nyersen.

Mindennap fogyasszunk tejet, tejterméket, lehetőleg zsírszegényet, hiszen ezek diéta okostányér és más fontos tápanyagot tartalmaznak, és kevesebb bennük a telített zsír, mint a zsírdús változatban.

diéta okostányér hogyan tartsam a diétát

Igazodva a hazai szokásokhoz, az ajánlás legalább heti egy alkalommal a halevésre biztat, ugyanakkor a belsőségek például máj fogyasztását csak legfeljebb ugyanennyiszer javasolja. Felhívja a figyelmet a só, zsiradék és cukor mennyiségének csökkentésére, valamint a napi folyadékfogyasztásra, s nem utolsósorban a táplálékainkkal bevitt energiamennyiség felhasználását elősegítő testmozgás fontosságára.

Ezek is érdekelhetnek.

diéta okostányér ketodex diéta